Stockholmsteologi

Visst är jag långt efter min tid med en länk från 17 april 2009! På ett sätt ja. På ett annat sätt är det helt nytt för mig, att teologi tydligen kan se ut precis hur som helst. Detta är omtumlande minst sagt.

Där fortsätter jag från gårdagens blogg om övergrepp på kroppen, psyket eller anden. Vi har fått ansikten på personer, som blivit sexuellt våldtagna som barn eller tonåringar. Vi har fått lyssna till känslor och upplevelser senast via en dokumentär i SVT: ”Våga minnas”. Skadorna kan påverka hela livet.

Nu är min fråga om svåra upplevelser kan forma en teologi och exegetik? Kan var och en forma sin egen teologi? Kan vem som helst tala om utveckling – en reformation som pågår och så kallade bänknötare skall vara tysta? Har jag rätt att plocka ihop bibelverser från Gamla Testamentet, som jag tycker om och sen kalla det för teologi = som min lära om Gud?

Psalmen ”Guds rena lamm oskyldig på korset för oss slaktad…” bör bort ur Svenska Kyrkan har vi hört. Den kände författaren Jonas Gardell kallar Gud för en slaktare i sin bok:
”Om Gud”
utan att koppla till Nya Testamentets ord av Johannes Döparen:
”Se Guds lamm som borttager världens synder,” om Jesus. Benämningen ”slaktare” är i samband med att de förstfödda i Egypten dog. Guds ord var bara att folket skulle få fira gudstjänst i öknen och den begäran hade Mose och Aron fört fram. Sen kom motståndet efter hand – kraftmätningen mellan Gud som den Ende guden eller Egyptens gudar.

Hur skall vi kunna förstå blodets innebörd i nattvarden utan Israels folks historia genom tiderna?

I boken: ”Människa du är någon” av Ulla Karlsson (tidigare präst) kan man läsa en predikan om det omöjliga i Jesu kött och Jesu blod. Hur äter man det i nattvarden?

När jag varit med om psykisk våldtäkt under tre månader år 1956, så letade jag efter den tiden tröst i bibeln utan att veta vad en kontext är för något. Jag tog orden ur ett sammanhang, därför att de tröstade mig!
”Ohelbar är din skada, oläkligt det sår du fått. Ingen tar sig an din sak och sköter ditt sår ingen helande läkedom finnes för dig.” Jeremia kap 30:12 -13

Så skall man inte läsa bibeln utan sammanhang. Det gällde ju på Jeremias tid detta om Israels folk.
Ja visst! Men jag läste inte exegetik eller teologi utan bara om en Gud, som visste allt om mig och min situation och ville hela trots det omöjliga.
vers 17
”Ty jag vill hela dina sår och läka dig från det slag du fått, säger Herren.”

Biskop Eva Brunne om Stockholmsteologi från 17 april 2009

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: