Begripligt eller obegripligt

Envishet och energi hör visst ihop på något sätt. Den som skall forska måste vara envis och inte ge upp. Den som vill komma framåt måste ha energi och tro, att det lönar sig att kämpa. Sen kan man inte stånga sig blodig mot en mur av motstånd utan måste pröva att gå runt den i stället.

Det rådet fick jag som ung, när alla vägar blev stängda till teologisk utbildning. Måste jag sluta tro på Gud och bibeln för det? Vad har hänt med mig under alla år som gått sen jag fick upprepade ”nej” till teologisk utbildning?

Idag vågade jag för andra gången klicka ”Gilla” på ett inlägg av Stefan Swärd. Sen kommer detta att visa sig i Facebook också, att jag vågade hålla med. Om jag läser en doktorsavhandling i ett ämne inom bibelforskning, så borde jag kunna begripa vanlig svenska och hitta anknytningspunkter till bibeltexterna, tycker nog jag. Om jag läst bibeln från och till under hela mitt liv, så borde jag väl kunna läsa boken ”Systematisk teologi”?

År 1999 började http://www.bibelsajten.nu för unga människor från 12 till 20+. Bibel 2000 borde göras aktuell och jag trodde i min enfald, att jag som bibelläsare skulle kunna få dela med mig av mina kunskaper! Icke heller. Jag blev mer och mer trängd in i ett hörn och skulle redogöra för min tro angående helvetet eller utlevd homosex. Med facit i hand så var det en given grupp, som attackerade bibelns budskap och hindrade en sund bibelkunskap. Efter fyra år blev jag avstängd och lite senare stängdes alla möjligheter till debatt av. Det är debattavdelningarna jag syftar på.

Ja, det går att släcka ner debatter. Det går att tiga ihjäl bibelkunskap också och inte bråka. Det är meningslöst att bråka. Debatten om helvetet som prästsonen satte igång för länge sen har tystnat och munnen syddes igen på de flesta förkunnare. Vi låtsar inte om allt farligt som står i bibeln! Som om det inte finns människor som förlorat sin själ! Som om det inte behövs varningar!

”Om unga människor inte får tro på bibeln som Guds ord vad skall de då tro på?”

Förförelse måste komma men ve den genom vilken förförelsen kommer! Är det rätt att bli så invecklad och intellektuell att all undervisning blir obegriplig? Vad är det barn inte förstår, om de får undervisning om Jesus?

Min egen bibelläsning förde mig ut på djupt vatten bildligt talat – ut i den dubbla strömmen. Talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, påstår Paulus. Skall vi kristna tiga om skillnade mellan att förlora eller vinna? Är det bättre med allt TV-tittande på andras kamp?

Begripligt eller obegripligt

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Begripligt eller obegripligt”

  1. Du är skarp som vanligt Gunnel. Guds ord är också skarpare än något tveeggat svärd. Profeter har alltid blivit emotsagda, därför att de är obekväma. Guds levande ord är obekvämt.

  2. Något historiskt händer i Sverige idag. Evangeliska Frikyrkan, Pingst och Svenska Alliansmissionen har bestämt sig för att tillsammans skapa en 4-årig teologisk utbildning för att träna sina pastorer och församlingsledare. Detta sjösätts nu i en spännande kombination av församlingar, samfund, folkhögskolor och högskolor genom Akademi för Ledarskap och Teologi.

  3. Nja, teologiska studier och utbildning har väl i och för sig varit tillåtet ? Däremot var vägen till prästämbetet stängd för kvinnor fram till omkring 1960 (jag talar nu om Sverige och Svenska Kyrkan) även om de hade en teol kand – eller högre examen. Så yrkesmässigt var det ingen större idé för kvinnor att läsa in en sådan. Men självklart har detta aldrig haft någon betydelse för tron i sig ! Tänk om det skulle krävas teologisk examen för att få vara kristen !!

    Jag hade aldrig så negativa erfarenheter av bibelsajten, tyckte nog att det var ett bra och öppet forum för olika ståndpunkter. Men jag blev förstås aldrig heller ”avstängd” …

    Rent allmänt ser jag som en större fara att vi förkunnare så att säga censurerar oss själva för att bli, som vi tror, mera ”godtagbara” än att vi blir stoppade utifrån. Än så länge i alla fall. Fast båda delarna kan säkert förekomma.

    1. Per Ingemar, tack för att du kommenterade. Jag bad dig om det därför att du är kyrkoherde och mötte frågorna på bibelsajten från år 2000 med svar och i ditt rätta namn. Inget krypskytte. Den som fått läsa på så hög nivå borde ju möta dagens alla frågor om bibeln på ett första stadie – transformera ner sin kunskap, som jag tjatar om av exegeterna. Per mail svarar flera, att de inte har tid. http://www.bibelsajten.nu har präster, som svarar på frågor men jag tänker fortfarande på den livliga debatten som var i avdelningen ”Bibeltolkning”. Jag tror ju, att ni präster skulle kunna få fler mötesbesökare om det fanns chans till bibelsamtal.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: