En gammal historia

När blir en historia gammal? Jag tar fram en hembygdsskrift nr 3 år 1997 för Åsaka-Björke hembygdsförening. I den står det berättat om allt guld, som hittades i Vittene, Norra Bjöke. Historin började med irritation över en gammal taggtråd nerbäddad i jorden. Den hängde upp sig i gräsklipparen. När Taipo Lund hämtade en spade för att få väck irritationsmomentet drog den rostiga tråden med sig annat. Detta andra fick sen hänga i en garderob i fem år. Ja, vem kan ana att det finns en skatt gömd i en åker runt 2000 år gammal i 23 karats guld!

Fem år efter denna händelse fick den som ville följa arkeologiska utgrävningar. Det som gjorde mig glad var att det inte stod e.v.t.(efter vår tideräkning) i rapporterna utan e.Kr., om nu tidsbestämmelsen blev ända nere vid det första århundradet.

Och eftersom det är fröken som berättar handlar det la om Jesus. Precis så. Han tog en liknelse om en man, som hittade en skatt i en åker och gick genast bort och sålde allt han ägde för att kunna köpa den åkern. Kontentan är att himmelriket är likt en skatt i åkern, som är värd att satsa allt på för att bli ägare av. (Taipo och Asta Lund ägde redan sitt hem och sin trädgård, när de fick bekräftat, att det handlade om en halsring av guld runt 2000 år gammal.)

Kyrkan i Norra Björke är troligtvis från 1200-talet. Kyrkans historia under alla årtusenden är inte så uppbygglig. Där är blodiga korståg och där är teologiska strider i det oändliga. Det är skillnad på Jesu undervisning och vad män grälat om eller grälar om fortfarande. Skall en präst avkragas därför att han döpt ett barn som redan var döpt en gång förut? Det är frågan hos BloggarDag. Det är fel att vederdöpa!

Det är rätt att vederdöpa i den Pingstförsamling, som jag tillhör.
Idag är jag nostalgisk och längtar hem till landet, tystnaden och fågelsången. Det är inte tillåtet, att använda andras bilder så det får bli en av mina från år 1987. Jag fick följa med barnen i byn och lyssna på de gamle, som berättade om hur de var förr.

De gamla berättar för de unga Foto: Gunnel Bergstrand

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: