Barnens hjältar

”Barnens hjältar” heter Madelein Larsson Wollniks Blogg. Tidigare har jag rekommenderat hennes E-bok: ”Samma jävla ångest”
Denna artikel har jag fått löfte om att visa på min egen Blogg:

Gissa vilka vi är!

Vi skall klara oss igenom skolan utan de extra resurser vi behöver. Vi skall ta till oss mer och mer information i skolan men ges mindre och mindre utrymme för att ha speciella behov. Våra möjligheter att få skräddarsydda lektioner och utbildningar har försvunnit men vi skall ändå klara grundskolans krav. Vi får inte längre tillgång till särskola i de fall det behövs. Vi får ett dåligt bemötande och utsätts ofta för mobbing och när vi av de anledningarna väljer att stanna hemma så straffas våra föräldrar i vissa fall med böter. Vi växer ofta upp med en urusel självkänsla

Vi skall arbeta fast vi är sjuka och vi skall pressas till att utföra arbetsuppgifter som egentligen inte finns. När vi klarar de arbetsuppgifter som skräddarsys för oss så får vi inte längre ersättningar från Staten eftersom vi visat att vi har arbetsförmåga. Fast arbetsuppgifterna finns inte, de skapades för att vi skulle ha något att göra. Vi skall utföra arbetsuppgifter utan betalning för att öva på att arbeta. Att arbetsgivaren utnyttjar det faktum att de får gratis arbetskraft talas tyst om. Vi kan om vi har tur få lönebidragsanställningar. Har vi ännu mer tur så leder lönebidragsanställningen till en ”riktig” anställning men oftast tar den slut istället när den avtalade perioden upphör. Vi kan få jobb med aktivitetsersättning, aktivitetsstöd. Vi kan få obetald praktik, utvecklingsanställning, trygghetsanställning, skyddat arbete eller kanske nystartsjobb. Jag tror att vi kan få allt utan tillsvidaretjänster.

Om vi har ett ”riktigt” arbete blir vi ofta diskriminerande pga våra olikheter, vi blir utsatta för härskartekniker såsom att vi får arbetsuppgifter vi är överkvalificerade för. Vi sätts längst ner i en hierarki och tas ofta för givna. Vi ”glöms bort” när det planeras personalevangemang för att vi är annorlunda och därmed obekväma.

Vi blir ifrågasatta av läkarkåren, vårdinrättningar och svenssons överlag. Vi blir misstrodda, underskattade och glömda.

År 2010 var de 1442 stycken som valde att avsluta sina liv.

Vår gemensamma nämnare är att vi alla lider av någon form av psykisk ohälsa.

Definitionen av psykisk ohälsa är följande;

Det finns många olika psykiska sjukdomar, till exempel: schizofreni, bipolär sjukdom (manodepressivitet), depression, olika ångesttillstånd, tvångssyndrom, ätstörningar samt beroendeproblematik.

Till följd av sjukdomen – eller medfödda neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD, Autism, Aspergers och Tourettes syndrom – får en del en nedsättning av den psykiska funktionsförmågan. Det kan till exempel handla om svårighet att planera sin tid och att hantera stress eller sociala relationer. Då säger man att personen har en psykisk funktionsnedsättning.

Jag själv har för egen del tagit kontrollen över mitt liv men vi är många som inte har den förmågan. Nu är det snart alla Hjärtans dag! Istället för att köpa en chokladask till någon kan vi alla hjälpas åt att försöka ta till oss de historier som berättas varje dag som ingen vill lyssna på. Vi kan välja att tro på att psykisk ohälsa faktiskt existerar.
Slut citat

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Barnens hjältar”

    1. Madeleins artikel är värd uppmärksamhet och fler kommentarer, tycker nog jag. Jag visste inget om hur det är att leva med ADHD innan. Det har berikat mitt liv, att få möta dessa eldsjälar, positiva till livet trots hinder.
      Välkommen till min Blogg Mikael!

  1. oj va jag blev berörd. Känner lite i första tanken att ja visst vissa av oss tar kontroll över våra liv men vi betalar ett väldigt högt pris. Frågan är hur länge vi orkar.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: