Tänd ett ljus i advent – Bryt tystnaden

”Tänd ett ljus i advent – Bryt tystnaden”
Detta är ett uppdrag för oss attitydambassadörer, som jag missade på grund av mitt temperament. Jag skulle egentligen skriva en insändare till en tidning. Skall jag sitta här i en ombonad miljö och tända ett ljus för dem som far illa?

Igår senast på Frölunda Torg kom en uteliggare fram till mig och bad om 10 kronor till en hamburgare. Med mitt logiska tänkande visste jag, att inte det räcker med 10 kronor till en hamburgare. Med min tidigare erfarenhet i yrkesverksamhet visste jag, att mannen längtade efter en öl. Med två snälla tanters hjälp kanske det kunde bli en öl?

Inget dämpar smärta eller ångest snabbare än alkohol. Det är ett känt faktum. Så jag inser, att det är meningslöst att sitta här mätt och belåten och tända ett ljus för honom. Det minsta goda jag kan göra är att köpa tidningen FAKTUM och försöka sätta mig in i de hemlösas situation.

Det blev ingen insändare för min del i kampanjen. ”Tänd ett ljus i advent – Bryt tystnaden”.
Jag har redan brutit tystnaden och berättat utförligt för personalen på avdelning 606 Högsbo Sjukhus om att alla tidigare sår gick upp igen och började blöda i nätternas sömnlöshet bland snarkande gamlingar. Jag var en av patienterna över 65 år och tillhörde geriatriken. Nu skall denna allra bästa välfungerande personal skingras till jul och deras avdelning stängas för gott. Vi samhällsmedborgare måste ta vårt ansvar och spara på pengarna!

Väg de gamlas blöjor i stället och slösa inte! Låt de dementa irra runt på stan! Alltid är det någon som förbarmar sig!
Jag tänder ett ljus för personalen på avdelning 606 på Högsbo Sjukhus, som inget hellre ville än att hjälpa och stötta, där hjälp behövs! Nu skall allt deras arbete tillsammans slås i sönder. Personalen skall skingras.

Jag tänder ett ljus för dig med så svår ångest, att du behöver en plats på Sahlgrenska Sjukhusets Psykiatriska över julen. Vi samhällsmedborgare måste ta vårt ansvar och spara pengar! Det finns ingen plats för dig över jul! Och här sitter jag maktlös och skall tända ett ljus för dig…Två avdelningar skall stängas just över den svåraste tiden på året!

Ljusets egen kung fick heller ingen plats i samhället. Det utsatta lilla barnet föddes med en omgivning full av hot och fiender. Så var det en gång för alla gossebarn i Egypten. Det skulle dödas och fick inte växa upp och bli ett frihetslängtande folk. Två föräldrar vågade trotsa Faraos påbud. Det utsatta barnet överlevde och blev deras ledare senare ut ur fångenskapen. Mose liv är en profetisk förkunnelse om det utsatta barnet i Betlehem.

Han tände ett ljus och skingrade mörkret runt omkring sig. Precis så mycket ljus, att det går att ta ett steg i sänder framåt i hans närhet.
Gud sade: Varde ljus och det vart ljus.

Natt skall inte förbi, där nu ångest råder. Det var han, som tände ljuset och som är ljuset.
Jag är bara en attitydambassadör utbildad till att försöka förändra attityderna i samhället till psykiskt sjuka eller till personer med neuropsykiatriska handikapp. Jag har varit personal/patient/personal/patient och är numera bara pensionär.

Alla behöver ljuset från himlen. Alla behöver ljuset nära marken, där vi tar ett steg i taget.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Tänd ett ljus i advent – Bryt tystnaden”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: