Prästens funktion

Nu skall jag skriva en Blogg om det jag inte kan något om. Jo, jag har lärt mig att kyrka och församling har samma ord i grekiska språket. Det står inget om frikyrkan däremot som jag tillhör. Det som var lite spännande i min hembygds kyrka var sakristian bakom altaret. Altaret går nästan upp till taket. Minnena från min barndom var när kyrkvärdarna kom därifrån och satte upp numren på de psalmer, som skulle sjungas. Senare kom prästen fram klädd på olika sätt. Som sagt. Jag kan inte vad allt står för i klädseln och ritualerna. Jag minns bara som barn min respekt och nyfikenhet på sakristian. Inga nyfikna barn sprang runt altaret och stillade denna nyfikenhet på den tiden.

För snart fem år sen var jag med i Gärdhems kyrkoruin och fick beträda sakristian på eget ansvar. Det fanns en tydlig skylt om rasrisken i kyrkorummet. Hur många år den skylten suttit där vet jag inget om. Det var mitt första besök och måtten mellan väggarna, som finns kvar är ungefär samma som i min hembygds kyrka. Norra Björke kyrka är troligen från 1200-talet eller lite tidigare. En kyrka/församling måste skötas. Nu kommer min poäng om den brokiga familjen, som blev en släkt som blev ett folk.
Läs mer här om den annorlunda familjen.

Det var otroligt viktigt med översteprästens klädsel runt 400 år senare än Abraham, Isak och Jakob. Hela stora folket skulle hålla gudstjänst till Herrens ära som befriaren från träldomen. Översteprästen skulle gå inför Herren Gud och bära de tolv namnen på lika många ädelstenar. Så det är en viktig ramsa från söndagsskolans undervisning….Ruben Simon Levi Juda Dan Naftali Gad Asser Isaskar Sebulon Josef och Benjamin. Det står inte vilken ädelsten, som var avsett för vilken stam men översteprästen skulle bära dessa närmast hjärtat inför Gud in i det allra heligaste.

En karneol, en topas och en smaragd i första raden
en karbunkel, en safir och en kalcedon i andra raden
en hyacint, en agat och en ametist i tredje raden
en krysolit, en onyx och en jaspis i fjärde raden.

Alla dessa stenar kommer till under olika omständigheter i olika miljöer och under olika press. Tolv är ett förbundstal och Herren håller sina förbund oavsett om enskilda eller folket sviker. Så blev Herren Jesus vår överstepräst en gång för alla senare i tiden och den som bär bort vår synd och manar gott för oss inför Gud alltid.

Bibelhänvisningar till 2 Mosebok kapitel 39 och Hebreerbrevet kapitel 10

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Prästens funktion”

 1. oj vad jag just lärde mig massvis, vilka kunskaper du gömmer. Är Kanske inte själv så troende men har intresse av att lära mig för det finns så många intressanta värdefulla berättelser inom just området du skriver om. Det bor många metaforer, eftertankstankar i just alla berättelser. Tack för att du finns.

  1. Ja, så är det. Tack vare din kommentar kanske jag kommer att berätta mera och få mera hjälp av andra att se ändå fler skatter i olika texter.
   När jag lyssnat på andras livssituation så går tankarna till dessa så olika ädelstenar närmast hans hjärta i förbön för oss.
   Allt gott!
   önskar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: