Klippan Kristus

Klippan Kristus

Det var sorg. Det var saknad. Det var så tyst och meningslöst allting, när jag tog fram pärmen med negativremsorna och letade. Ett negativ kan vara rätt exponerat. Det kan vara överexponerat eller underexponerat. Det kan vara över- eller underframkallat, om man framkallar filmen själv.

Fem år hade gått sen jag fotograferade ett barn på samma stig, som jag fotograferat andra barn. Nu var det så annorlunda. Kontakten med detta barn var bruten. Var det någon idé att jobba med ett så svårt negativ med lite rörelseoskärpa i mörkrummet?

Så stod jag där till slut med ett vitt fotopapper i handen exponerat vissa sekunder och la ner det försiktigt i framkallningsvätskan och började vagga fotopappret. Det var spännade sekunder och en minut. Det skulle komma fram en bergvägg. Det skulle komma fram en stig, där barnet gick. Det visste jag och väntade på detta. Då kom det fram ett kors. Och ett till lite mindre och ett tredje. Så hörde jag en röst inom mig: ”Jag är med dig!” Detta hände i mörkrummet innan något annat blivit synligt. Detta hände i själens mörkrum det som också kan kallas en depression. ”Jag är med dig!” JAG ÄR är med! Jesus Kristus är med alla dagar intill tidens ände.

Paulus berättar om en klippa, som gav vatten i öknen för Israels folk under en lång vandring. Paulus berättar för församlingen i Korint, att den klippan som följde Israels folk genom öknen är Kristus. Kristus ger törstande människor vatten att dricka.

1 Kor 10:4   ”… och alla drack de samma andliga dryck, de drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus.”

I noten till 1 Kor 10:4 (Bibel 2000) står det att läsa: en andlig klippa som följde dem Även i judiska utläggningar finns tanken att klippan ur vilken Mose tog fram vatten (2 Mos 17;  4 Mos 20) följde israeliterna under ökenvandringen.

Klippan blogg 2015049

%d bloggare gillar detta: