Vem är du som dömer?

Så lite vi vet om varandra! Och ändå är det så lätt att ha åsikter. Paulus har mycket att förmedla till oss, som är aktuellt i vår tid också. Så här börjar det andra kapitlet till församlingen i Rom:
1 Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer. När du dömer en annan fördömer du dig själv. Du som dömer handlar ju på samma sätt. 2 Vi vet att Guds dom med rätta drabbar dem som handlar så. 3 Menar du att du skall komma undan Guds dom, du människa, när du dömer dem som handlar så, och själv gör på samma sätt? 4 Eller föraktar du hans stora godhet, mildhet och tålamod och förstår inte att det är hans godhet som för dig till omvändelse? 5 Genom ditt hårda och obotfärdiga hjärta samlar du på dig vrede till vredens dag, när Guds rättfärdiga dom uppenbaras.
Svenska Folkbibeln

Det var igår som jag gick och tänkte på dessa bibelverser. Det var igår Sture Bergwalls framtid skulle avgöras. Var och en är ju sig själv närmast och jag har inte ens läst boken om honom. Nu däremot undrar jag över hur en människa står ut att vara inlåst år efter år och inte bli rätt behandlad. Om jag kunde få skador för livet av tre månaders behandling på ett sinnessjukhus hur skall då inte alla dessa år ha skadad hans självkänsla? Inget är jämförbart. Nelson Mandela var fängslad för en idé, som han bar på som var rätt! Därför stod han ut år efter år och förverkligade sina tankar och goda vilja för sitt folk sen.

Den som gjort något brottsligt skall avtjäna sitt straff. Nu ställs det på sin spets mer och mer hur domare dömer. Skall inte en psykiater prövas? En patient har ju rätt att byta läkare.

Nu på morgonen hittade jag en bra länk till C.O. Rosenius. Det är Andreas Holmberg, som satsar arbete på denna värdefulla andaktsbok.

Lägg nu bort all ondska allt svek

Patienträtt gäller även Bergwall

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: