Tunna väggar

Som sagt. Det är i bloggen ”Fjärde väggen” som jag hämtat inspiration, information och debattlusten. Där har jag fått länkar till storstadsproblemen inom kyrkan och även vägvisning till norra Öland och mellersta Västergötland. Det är för och nackdelar att ha tunna väggar. Jag skriver inte om den fjärde väggen nu för det lär vara teaterspråk – ett förhållande till publiken. Om jag inte fattat fel eller tänker själv och tolkar.

I vart fall finns det gott om kyrkor på västgötaslätten. Och det finns gissar jag gott om kyrkor på Öland. Antagligen finns det lika gott om kyrkor i Norrland men där avslöjar inte skogen vilka skatter det finns i den svenska kulturen – skatter inom tjocka väggar. Det är ett stort ekonomiskt problem numera vem som skall vara rädd om våra skatter från det förgångna och vem som skall betala för vården.

Nu är jag framme vid poängen med tunna väggar. Det kostar inte så mycket att riva en Missionskyrka med tunna väggar. Hemma i Norra Björke gick det fort dessutom på en timma och fem minuter enligt närmaste grannen. Min sorg gick genom både märg och ben, när frågan kom vem som ägde den och vem som skulle få ärva markvärdet.

Det är för och nackdelar att ha tunna väggar. Det kan kosta mycket med tjocka väggar och en stor kulturell skatt. Jag avundas inte någon som blivit politiskt vald att sitta i ett kyrkoråd. Vissa har fortfarande tunna väggar och sörjer över att skatten håller på att gå förlorad i Sverige. Med tunna väggar bär man med sig kyrkan överallt och är en del av den på jorden.

En kvinnlig präst med ett budskap från Gud

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: