Vilda blommor sommaren 2011

En av mina strålande ideer föll platt till marken nyss. Det är så här att jag har en ryggsjukdom och kan knappast böja mig. Det har jag svårt för utan sjukdomen också. Vilda växter skall fotograferas nära. Inga flygfoton tycker nog jag även om smörbollar gör sig med en snygg bakgrund. Då är det vidvinkel och ståhöjd med kameran som gäller.
Tänk, så lätt det skulle vara att få vilda blommor från hela landet samlade under en rubrik på FaceBook! Om alla ville böja sig vill säga och lyda mig…

Så enkelt är det nu inte att klicka på ”Kopiera” och ”Klistra in” på ett annat ställe, som om de vore mina fotografier och mina blommor! Jag har mot min vilja fått dyrbara kunskaper de senaste veckorna om rättigheter till bilder. En del kunde jag förut och nu är det än mer skärpta regler. En fotograf sa till mig för 30 år sen, att jag fick göra precis vad jag ville med hans foton. Dessutom sa han, att mina reprofotograferingar var bättre än hans original. Så generöst, så gott det gör med lite uppmuntran!
En parallell är att det inte är tillåtet att kopiera andras sånger och noter och sjunga dem utan tillstånd. Så snart kommer poängen i denna Blogg…

Jag orkade inte ens med realskolans krav på kunskaper men på sommarlovet fick vi samla växter och pressa. Jag hittade 100 olika. (Det tillståndet togs också bort lite senare än år 1952.) Så jag har sörjt över mina dåliga betyg men blev glad över ett lånekort till ett universitetesbibliotek. Där bland alla böcker om blommor fanns han på fotografi allra främst: Paul Petter Waldenström, Svenska Missionsförbundets kände missionsföreståndare. Vad har teologi med blommor att göra? Jo, lektor Waldenström hade studerat i Amerika och där hade en av hans vänner föreslagit honom att göra något för att presentera vårt avlånga lands olika blommor. Det blev en tävling så småningom i en tidning där alla fick vara med och föreslå sitt landskaps mest vanliga och älskade blomma. Så fick vi våra landskapsblommor! De fanns förut också blommorna och mycken kunskap om dem genom Carl von Linné förstås.

Det finns mycket kunskap av olika slag. Det finns många blommor, som aldrig någon hittar och njuter av. De finns där är ändå i harmoni med sin Skapare.
”De som älskar barn och blommor älskar Gud,” har någon sagt. Teologer inte bara grälar om vem som tolkar texterna i bibeln mest rätt. Pingströrelsens grundare i Sverige Lewi Pethus var också glad i vilda blommor.

Vi älskar Gud därför att han först har älskat oss. Blommorna har mycket att lära oss. De strålar mot sin Skapare oavsett om någon upptäcker dem.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: