Tamar

I vår översexualiserade tid passar det väl att påminna om denna listiga Tamar, Juda sonhustru. Hon var barn av sin tid och fick lära sig lydnad för män som auktoriteter. Männen skulle i sin tur lära sig lydnad av Herren men först lydnad för sin egen far. Det står om Jesus, att fastän han var Son, så lärde han sig lydnad genom sitt lidande.

Sex är inne att tala om och alldeles särskilt homosex men inte lydnad. Lydnad som den framställes i Gamla Testamentet är obegriplig utan uppenbarelse.
Tamar skulle lyda sin man och mannen skulle lyda sin far och dessutom sin faders Gud.
Det står om Juda, att han lämnade sina bröder och där någonstans gick det snett. Förstfödde sonen med en kananeisk kvinna hette Er och var ond i Herrens ögon. Tamar hade blivit hustru till Er men på grund av Ers ondska dödade Herren honom. Det gick inte vägen med andre sonen heller, när det gäller lydnad. Han blev dödad av Herren också.
För Juda var det viktigt att få en avkomma genom en son och tredje sonen var inte vuxen ett äktenskap med Tamar. Alltså måste hon vänta in löftet från Juda. Åren gick och Juda Tamars svärfar blev änkman, tänkte på sig själv bara och glömde Tamars krav på sig själv att föda honom barnbarn.

När Juda gick iväg gång på gång för att besöka en tempeltärna såg Tamar sin chans och klädde ut sig till tempeltärna och förekom sin svärfar. Det slutade så olyckligt, att Tamar blev med barn. Efter en tid syntes detta och Tamar skulle stenas enligt lagen om äktenskapsbrott. Frågan kom:
– Vem är far till barnet?
Tamar svarade, att det visste hon inte men hon hade tagit en pant av mannen, hans stav och signetring med kedja.

I vår översexualiserade tid tycker jag, att det är lämpligt att påminna om denna historia från 1 Moseboken kapitel 38. Människor sviker sina löften men Gud håller fast vid vad han lovat. Tamar är den första kvinna, som nämns i den släkt, som Jesus kom till och bekände sig till som människa. Maria är den sista kvinnan trolovad med Josef. Av henne föddes Jesus, som skall frälsa sitt folk från deras synder.

– Var inte rädd Josef!

Och Josef gjorde som ängeln hade sagt till honom i drömmen. Han hade lärt sig lydnad och respekt för sin historia och för det omöjligas Gud. Han rörde inte Maria förrän hon fött Jesus. Men Maria fick hans juridiska och mänskliga beskydd.
Gud håller sina löften! Jakob profeterade en gång på sin dödsbädd i Egyptens land, att det skulle komma en konung av Juda stam.
1 Mos 49:9-10

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: