Tänk, om Maria sagt nej!

Tänk om Maria sagt: – Nej, detta vill inte jag!

En ung flicka fick ett änglabesök. Hon skulle bli havande och föda en son – inte genom sin trolovde utan helig ande skulle komma över henne.
Tänk om Josef sagt: – Nej detta ställer inte jag upp på! Vad skall folk säga? Varför skall jag ta ansvar för ett barn, som inte är mitt? Skulle han behöva lyssna på allt tissel och tassel, alla fantasier om vem som egentligen var far till barnet?
Och sen när barnet var fött och det kom nya profetior, nya löften men också något om ett svärd…

Detta svärd skulle gå rakt genom Marias hjärta. Tänk om Maria sagt: – Nu orkar jag inte mer!
Eller om Josef sagt: – Detta hade jag inte tänkt, att behöva gå till Egypten undan dödshotet mot ett litet barn!

Tänk om Maria och Josef gett upp när Jesus var 12 år gammal och försvann för dem! Dom hade vandrat en dagsresa från Jerusalem mot hemmet och trodde, att Jesus fanns med i ressällskapet. Det var som om det hade varit självklart. Han skulle vara med. I tre dagar letade de och fann honom till slut i templet bland lärarna.
– Hur kunde du göra så? Din far och jag har sökt efter dig och varit så oroliga!
Hade inte Maria orsak att förebrå sin 12 åring? Jesus gjorde en markering mot dem:
– Visste ni inte att jag bör vara där min fader är?
Tänk om Josef backat ur och sagt till Gud: – Nu får du ta över! Detta klarar inte jag!

Illasinnade rykten spreds om Jesus, när han börjat sin verksamhet på jorden. Snickaren Josefs son från Nasaret var nog från sina sinnen. Maria och bröderna sökte upp honom. De närmaste fick föra fram hälsningen:
– Din mor och dina bröder är här för att söka dig…

Än var inte tiden inne då svärdet skulle gå genom Marias själ. Det var bara en ny markering. Jesus svarade:
– Vem är min mor och vem är mina bröder?
Tänk, om Maria gett upp! Tänk om hon inte orkat följa med hela vägen ända till Golgata!

Tänk, om Jesus hade gett upp! Tänk om han sagt:
– Nej jag vill inte lämna himlens härlighet för att leva som människa på jorden!
Tänk, om Jesus hade gett upp! Tänk om han sagt:
– Jag vill inte gå i döden för att rädda människorna!

Då hade vi varit utan Gud och utan hopp i världen.

( Detta är hämtat från brefvet.com. Där är det bara att klicka sig fram och läsa om min personliga kamp mellan tro och inte tro. Brefvet min hemsida skildrar min barnsliga tro i konfrontration med andras existentiella ångest. Jag är inte oberörd av den.)

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Tänk, om Maria sagt nej!”

  1. Så vackert skrivet och så rakt in i vardagen och verkligheten. Mycket tänkvärt och mycket av Guds stora visdom :)! Tack!

  2. 11 Jesus sa till Petrus Stick ditt svard i skidan..Skulle jag inte dricka den bagare som Fadern har gett mig? .Forhoret.hos oversteprasten Matt.26 57 Mark 14 53 Luk 22 54 .12.Soldaterna med sin overste och judarnas tempelvakter grep nu.Jesus och band honom. 17 Tjansteflickan som vaktade porten.sa till Petrus Ar inte du ocksa en av den dar.mannens larjungar? Han svarade Nej det ar jag inte. .18 Eftersom det var kallt hade slavarna och vakterna gjort upp en.koleld dar de stod och varmde sig. Da sa de till honom Ar.inte du ocksa en av hans larjungar? Han nekade och sa . Nej det ar jag inte. 26 Da sa en av oversteprastens.slavar en slakting till den som Petrus hade huggit orat.av Var det inte dig jag sag i tradgarden med.honom? 27 Petrus nekade an en gang.

  3. Kyrkan / kyrkorna har genom tiden kritiserats för att hålla kvinnorna nere. Ofta har detta tyvärr stämt. Men kristendomen i sig är inte sådan ! Det största uppdrag som givits till en människa, det gavs inte till en man (jag räknar nu inte Jesus, som förvisso var man men också Gud). Uppdraget gavs till en flicka, en ung kvinna. Uppdraget att föda Guds son till vår värld. Det måste ha varit tufft för henne, särskilt i den miljön och den tiden, att bli ogift mor. Och hon blev rädd vid ängelns hälsning. Men hon övervann detta, tog uppdraget och sade ”Må det ske med mig som du har sagt”.

    Vi ska inte dyrka Maria men ha henne som exempel och förebild. Och kanske även så i den feministiska kampen. I Guds ögon står kvinnosläktet alltså inte männen efter, och då bör detta avspeglas även i kyrkans liv !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: