Ironi och självironi

”Det är svårt med ironi i texter, när det inte går att följa kroppsspråket.” Så sa han, som gav mig synpunkter på mitt skrivande och min rubrik till min bok: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt” (Utgiven första gången år 2011)

Det är inte ironi. Det är sant! Jag blev stämplad för livet med en sinnessjukdom, då jag var 20 år drygt. Det står i den sjukjournalen bland annat, att jag påstår, att jag är frisk. Det fick jag inte tro! Jag skulle fortsätta att vara inlåst och tvångsmedicinerad men jag var i obalans och växlade i humör. Det går att vara frisk på olika sätt och i kärnan.

För att dölja alla mina sår efter den behandlingen blev jag ironisk, självironisk och sarkastisk. Men detta är ingen ironi, inget skämt! I morse skrev jag på Facebook i min tidslinje: ”Sitter här och funderar över det oandliga i att rekommendera sig själv (ur Peter Halldorfs undervisning). Men nu är det bråttom för min del och jag skulle vilja bli mentor åt en kvinnlig präst. Denna präst bör vara ödmjuk och låta mig få tro, att jag har rätt. För rekommendationer hänvisas till Sofia Camnerin på grund av min stora högfärd, att jag sett henne IRL och tidigare samtalat med henne i Skutan, Svenska Missionskyrkans hemsida tillsammans med lika f.d. Svenska Baptistkyrkan.”  Slut

Varför just Svenska Kyrkans präster? Jo, därför att jag undrar över hur de klarar all press från den grupp, som kan rätt bibeltolkning. Inom frikyrkan har inte denna press förekommit på samma sätt. Nu finns det på agendan – en bloggpost av Mikael Karlendal före detta pingstpastor numera inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen:

Kvinnor i ämbetet

Mer än en gång har jag berättat, att de teologiska debatterna förvirrar mig. Så fick jag rådet, att låta bli att läsa Dag Sandahls blogg. Det rådet tänker jag lyda. Två kyrkor i sten kan inte bli en kyrka. Två församlingar kan fira gudstjänst inom samma lokal däremot. En logiskt tänkande kan även en kvinna ha. Och jag tror, att jag är rätt. Kvinnor som vill undervisa bör uppmuntras. Undervisa i hemmet! Och hemmet kan vara ”det andliga”.

Och på tal om titeln till min bok, som blev film och visas i Familjevårdscentrums regi och Stiftelsen Gyllenkroken…

Reklam för filmvisning av ”Pat. är frisk och pigg för övrigt” bland andra filmer 16 – 18 okt

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: