Äktenskapet som förbund

Mina föräldrar höll aldrig någon föreläsning om äktenskapets betydelse och hur ett hem byggs upp. Vi var flera ögonvittnen, som minns dem och atmosfären. Det blev så självklart, att jag för min del inte fattade, att uttrycka tacksamhet.

En gång i mitt arbete inom Räddningsmissionen fick tre unga missbrukare följa med ut på landet och träffa mina föräldrar. När vi satt i bilen för att resa tillbaka till Göteborg stod föräldrarna som vanligt på trappan för att vinka av. Då kom reaktionen och omdömena. En av dem skulle vilja ge min mor en kram. Visst! ”Gå och ge den då!” Jag hade en två dörrars bil och fick gå ur för att släppa fram henne.
När hon kom tillbaka och satte sig i baksätet igen var det som om hon måste förklara sig:
”Du förstår, jag har aldrig varit i ett riktigt hem förut!”

Inget är självklart. Jag har läst en ledarkrönika nyss om Anders Carlberg. Ingen kan väl uttrycka det bättre än han gjorde vid detta tillfälle:
Läs intervjun här med Anders Carlberg

Det har inte gått på en dag att riva ner de kristna värderingarna angående ett äktenskap kopplat till Herrens förbund med ett folk.
”Kristna har matchbollen och är inte ens på banan”

Vi är inte ens tacksamma över vårt hem! Det är så självklart!
Nej, jag skall inte tala för andra bara för mig då. Jag har inte fattat att vara tacksam över församlingen, som hem heller. Det var så självklart, att få växa upp i en god miljö! Jag har fått som sagt det mesta med modersmjölken och teologin genom alla långa sånger. Vilka ”barn” mår bra av gräl mellan föräldrar? Vilka ”barn” i ett andligt hem (kyrkan) mår bra av gräl mellan ledare/föräldrar?

Vi skall inte stanna på ett barnstadie enligt Paulus utan växa upp till andliga mödrar och fäder. Vi skall visa repekt för Herrens ord och inte plocka isär det enligt tidens sätt att leva. Det är tragiskt, att bibelkunskapen håller på att försvinna och tolkningar tar över i så många olika riktningar.

Guds löften så många de än är finns kopplade till hans förbund. Det är bara i Jesus som löftena får sitt JA. I honom kan vi få allt vi behöver. Under hans beskydd kan vi vara trygga.
(Som Boas var för Rut, så är Kristus för oss. Citat av Berit Simonsson ur ett bibelstudium om Ruths bok)
Vem som helst kan få lära känna den hemligheten med förbundet, med församlingen, med löftena. Både Kolosserbrevet och Efesierbrevet har nyckelordet ”i Kristus”.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Äktenskapet som förbund”

  1. Vi lever kvinnor, barn och män gemensamt på denna jord. Vad är det för samhälle vi vill ha? Vad är det för samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i? Vill vi att våra barn skall växa upp i ett samhälle som säger att alla pappor, ja, alla män är kvinnomisshandlare? Nej !!! Jag vill inte det. Jag tar avstånd från det. Vill vi visa våra barn att kvinnor och män lever gemensamt här på jorden? i Sverige? i vår kommun ? I vårt kvarter? Innanför våra väggar? Vad vill vi förmedla till just, våra barn ?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: