Antingen eller

Det är semestertider. Det är så varmt, att ingen orkar bry sig. Den som är debattglad har svårt att hitta en debatt där det är fullt ös. Jag för min del måste nog konstatera, att det verkar okvinnligt med teologiska debatter. Det var bara för 10 år sen i början av min karriär i rymden, som det gick att hitta tjejer eller kvinnor, som ville samtala om rätt eller fel uppfattning av bibeltexter. Då var det turbulens. Då gick det hett tillväga:
 
"Jag har rätt. Du har fel."
 
För jag är ju sådan i min personlighet. Antingen eller. Rätt eller fel. Pratar fortare än jag lyssnar och tills motståndaren ger upp…..
Det är ingen som orkar bry sig längre. Eller också hade pastor David Wilkerson exakt rätt i sin predikan i Sverige för några år sen att här är en likgiltighet bland bekännande kristna för bibelns budskap.
 
Som om allt kvittar. Som om det vore högsommarvärme runt 30 grader jämt! Vem kan tänka då?
Jag gillar att grunna. Gamla som grunnar klarar sig visst bättre än de, som inte sitter och grunnar. Det kom en uppsats om detta för många år sen. Nu grunnar jag på detta antingen eller. Det är som om en skall ha rätt och den andre skall ha fel för att det skall bli en debatt. Det skall tydligen vara en evolutionist mot en kreationist. Det skall tydligen vara en ateist mot en bekännande kristen. För att inte tala om hur givande det är att ge sig på motståndarens alla feltolkningar av bibelns texter ända ner till de första århundradena efter Kristus. Och debatten skall helst föras på ett akademiskt plan på engelska. Det ger en sådan tyngd åt kunskapen.
 
Den som då vill provocera mig mer än så kan skriva e.v.t.  Med min envishet tog jag reda på vad det stod för och vet nu, att den som inte tror, att Jesus blev född till denna jorden kan uttrycka sin otro med några förkortningar om tideräkningens början och sen ifrågasätta den också.
 
Visst! På den tiden relaterade människorna till viktiga händelser inom sitt eget område eller närområde så något exakt födelseår som är exakt rätt har vi inte fått. Bara att en frälsare blivit född i Davids stad och att han kom för att förlåta folket deras synder.
 
Vadå synder? Det är frågan. Jag gör ju så gott jag kan och är väl inte sämre än alla andra. Tillhör genomsnittet med andra ord. Jojo. Nog är jag mer envis än genomsnittet? Detta är jag till och med glad över. Det är det enda enligt bibelns texter, som jag får vara stolt över att jag har förstånd att söka Herren.
 
I tid och i otid. Det är rätt.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: