Ett ansikte

Den dagen fick synden ett ansikte. Som jag ser det. Herren hade ett samtal med Kain i Edens lustgård. Kort och koncist.
1 Mos 4:6-7
    Herren sade till Kain: "Varför är du vred, och varför sänker du blicken?  Om du handlar rätt vågar du ju lyfta blicken, men om du inte handlar rätt ligger synden vid dörren. Dig skall den åtrå, men du skall råda över den."
 
Det är väl inget samtal, om bara en talar? Eller kan tystnaden tala också? Kan våra gärningar avslöja hur vi tänker? Är ögonen själens spegel?
Kain var avundsjuk på sin bror Abel. Båda hade gjort sina val om vad de ville offra åt Herren. Den djupa innebörden, som finns i de olika offren kan inte jag beskriva. Kains offer lär stå för det förgängliga, som vissnar ner och dör. Utan evighetsvärde.
 
Det jag fattar är, att synden har fått ett ansikte. Märkligare än så är det inte. Herren Gud såg vad Kain hade i tankarna och talade om att det var hans ansvar att råda över dessa tankar. Herren Gud kallar de mörka tankarna i Kains hjärta för synd. Då kan jag dra den slutsatsen, att synden börjar i tankarna hos mig också och att jag bör råda över min avundsjuka och lust att få göra upp med en motpart. Synden har fått ett ansikte likaväl som Herrens ord har ett ansikte för mig. Resten är historia. Ingen i historien klarade av förväntningarna. Där kommer evangeliet in. Den härlighet från Gud, som de första människorna fick men förlorade ger Herren på nytt genom sin son Jesus Kristus. Abels blod har ropat till Gud och Gud berättade senare i tiden för Mose i öknen, att han sett hur folket lider i sin träldom. Alla bibelns berättelser hör ihop och jag blandar inte äpplen och päron, när jag skriver om sjukdomar heller.
 
Offentliga personer har ibland gått ut och berättat om den sjukdom, som de lider av. På så sätt har sjukdomen fått ett ansikte och vi har fått viktig information. Det finns sjukdomar, som är behandlingsbara och det finns sjukdomar, som är kroniska och dödliga. Synden är ett dödligt gift, som bryter ner och förstör både för mig och omgivningen. Det har hänt mer än en gång i mitt liv, att vänner har haft mod och kurage att påpeka, att jag varit bitter. Bibeln varnar för bitterhet, som kan slå rot. Inför Gud är det ingen skala på synder, vad jag kan förstå. Det avgörande är sinnesändringen. Det avgörande är, om jag lyssnar eller inte.
 
Alkoholism och narkomani är en sjukdom, som ger svåra konsekvenser för personen som missbrukar och för de anhöriga. Annika Östberg har gett denna sjukdom ett ansikte genom sin berättelse i boken "Sorgfågeln". Hon har betalat ett högt pris med sin själ och 29 års hårt fängelsestraff.
Jesus Kristus kom från himlen för att förlåta synder och upprätta oss människor.
 
"Alla har syndat och saknar härligheten från Gud." Det är bra att inse.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: