Försonad

En bok som betytt mycket för mig är en doktorsavhandling. Det var fråga om 5 års arbete minst för konstvetaren Irja Bergström, innan den blev klar och heter:
"Ensam fågel – jag vet vem det är"
ESTER HENNING
Konstnärinna på hospital
 
 
 (På detta gedigna material har det senare visats en dokumäntär i SvT)
Ester Henning var inlåst mesta delen av sitt liv på olika sinnessjukhus. Så blev det mesta av hennes konst analyserad och diagnoserna ifrågasatta. Efter sin död har konstnären fått upprättelse genom Irja Bergströms stora arbete. Och denna doktorsavhandling betyder fortfarande mycket för mig.
Ester Henning var en av alla tusentals, som blev och förblev inlåst utan att få upprättelse.
 
På tisdagskvällen kom det inget mer program av Jonas Gardell, som jag väntat mig. Hans teologi intresserar mig mycket därför att jag aldrig fattat vad som kan innefattas i bereppet teologi och exegetik.
I stället kom en dokumentär med Annika Östlund på samma tid i samma kanal och den kommer i repris 1 maj klockan 17.05 i SvT2
"Att stå utanför och se in"
Den dokumentären är sevärd och tänkvärd med tanke på det bibliska begreppet försonad.
 
Annika Östlund har dikterat en bok "Sorgfågeln" för många år sen, där hon berättar utförligt om sin väg till missbrukare, heronist och kriminell. Går det att backa i tiden för någon enda människa? Kan mamman få det ogjort, att hon flyttade till USA?
 
Som jag ser det ursäktar sig Annika Östberg inte för något utan tog på sig all skuld för att slippa dödsstraff. Den som finns bredvid mördaren är medansvarig och detta förnekar aldrig Annika Östberg. Frågan är hur något kan bli ogjort? Finns det ingen acceptans? Finns det inget ansvar att anhöriga som drabbats också skall acceptera lidandet och förlusten? Är inte vi alla delansvariga i hur samhället ser ut?
 
Se reprisen och lyssna på denna försonade människa och hennes kontakt med Gud. Kan någon hindra henne att få samtala med Gud? "Kan någon utom Gud förlåta", som fariseerna frågade Jesus, när han vandrade här nere?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: