Vem är jag?

Vem är jag, som hade så höga tankar om mig själv och min kapacitet som 20-åring? Vem är jag som trodde, att allt skulle gå som jag tänkt med utbildning till sjuksköterska, barnmorska och sen missionär? Vem är jag, som kraschlandade med en sömnrubbning och blev patient? Vem är jag som omedelbart innanför dörrarna på avdelningen började anmärka på precis allt? (Enligt journalen från år 1956)
 
Som patient skulle jag finna mig i att sitta på en toalettstol på bara porslinet. Som patient skulle jag finna mig i att inget kunna längre inte ens kunna knäppa upp min egen blus och ta av den. Som patient skulle jag finna mig i att bli fråntagen all identitet och uppfattning om vem jag var och vad jag kände och anpassa mig efter deras kunskaper om diagnoser och rutiner i förebyggande syfte. Ingen kan ju veta något om en ny patient!  Så bältesspänning gällde alla nya. Det var inte jag, som valt avdelning. Det var dom, som hade färdiga diagnoser och rutiner.
 
Vem är jag, som vågade ifrågasätta behandlingen av patienter och fick betala priset? Vem är jag, som klarade att be om hjälp efter 50 år att få bearbeta denna traumatiska upplevelse? Vem är jag som verkar så självsäker och är så svag?
 
Vem är jag, som vågade berätta om dessa svåra, djupa sår, som går upp och börjar blöda igen, när jag minst anar? Ja, andra kan lägga det bakom sig som hände mig, när jag var 20 år och blev knäckt av sjukvården. Jag däremot har måst leva med alla minnen och gräva djupt i försoningens hemlighet. Andra kan tycka, att det kvittar, vad det står i bibeln men för mig betyder den liv och framtidstro, glädje och förtröstan.
 
Vem är jag som vågade anmärka på min egen församling efter påsk och sätta ner foten? En trollkarl är en trollkarl och bibeln är bibeln. Det går aldrig någonsin att blanda. Jo, det går att kalla någon teolog utan att vara det. Det går att jonglera med fyra, fem bibelverser i luften på en gång på tisdagskvällar i TV:n.
 
Min Gud ser inte ut som hans. Min Gud är barmhärtig och nådig och upprättar den nerslagna. Min Gud är den samme från början till slut och håller sina löften.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: