En vit sten

Ingen kan plocka åt sig en vit sten ur en påse och ha turen att slippa den svarta stenen. Den svarta stenen är den skyldiges och alla stenarna har varit inneslutna i den svarta påsen. Det är tur och inget annat att få en vit sten. Den vita stenen frikänner exkluderar från den som fick den svarta stenen.
 
Det finns magiska stenar också att få tag på för den som har tillräckligt med tro. Det finns energiströmmar visst ur dessa stenar och förbindelse med någon gudomlig kraft. Sen räcker det att hålla denna sten i handen och erhålla ny kraft och vara i ett kraftcentrum. Visst?
 
Detta är inte bibelns lära om en vit sten.
Upp 2:17
    Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna! Åt den som segrar skall jag ge av det dolda mannat, och jag skall ge honom en vit sten, och på stenen skall det stå ett nytt namn, som ingen känner utom den som får det.
 
Här är det fråga om en givare och en mottagare. Här är det fråga om att vara inkluderad. Här är det fråga om en början och ett slut. Det är inte fråga om tur eller otur. Det är inte fråga om att vissa är förutbestämda att få en vit sten. Det är inte fråga om att någon är utvald att få den svarta stenen som signalerar skyldig.
 
Bibelns budskap är tydligt från början till slut att allting var gott och att allting skall bli gott igen. Däremellan finns trotset mot Skaparen, som vet vad som är bäst för människan. I den fasen lever vi och kan trotsa Skaparen eller tro på hans ord. Det var han, som gav människan ett namn Adam och Eva hennes namn båda skapade till Guds avbild. Detta att få ett namn av Herren Gud är viktigt och upprepas. Gud påstår, att han namngivit redan i fosterstadiet och utvalt Jakob Jes 43:1 jämför med Jer 1:5.
På Gamla Testamentets tid avslöjade Lagen, vem som var skyldig. Nya Testamentets texter visar, att vi alla är skyldiga inför Gud och borde få en svart sten och vara dödens.
 
Vi har firat påsk nyss till minne av Jesu död på korset och uppståndelsen från de döda. Detta innebär att allt som behöver göras för oss människor att bli frikända och få den vita stenen, det har Jesus gjort i vårt ställe. Vi var skyldiga.  Detta handlar inte om tur eller otur. Det handlar inte om att gräva i blindo efter en vit sten. Det handlar om fakta. Han ger en frikännande dom och han kommer att ge det även i fortsättningen. Han är det dolda mannat från himlen. Han är brödet, som gör att vi kan överleva under hela vandringen på jorden.
 
Namnet på den vita stenen är en hemlighet mellan givaren och mottagaren. Som jag ser det.
"Han vet vilken väg jag vandrat."

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: