Blandad kompott

Påsken är över. Det har varit en omtumlande helg både före och efter. Det har varit en osalig blandning av medverkande lokalt och via TV:n i programmen. Frälsningsarmen har fått sända några gudstjänster och deras emblem är "Blod och Eld". Tecknet är samma i varje lokal. En mötesbesökare skall kunna känna igen sig genom sångerna och förkunnelsen. Nu kan man visserligen inte få höra alla dessa gitarrer längre och den typiska takten. Det har skett en förändring.
Jag letade efter "min trummis". Vi är släkt och han var inhyrd på grund av sin skicklighet och tro på samme Gud.
 
Precis så var det i den församling, som jag tillhör också. På långfredagen var en skicklig förkunnare inhyrd, som tillhör ett annat samfund. Han är en av mina favoriter och har skrivit boken "KORSETS MYSTERIUM". Den håller som undervisning i alla samfund och kyrkor.
Jag själv var inte inhyrd i påskaftonens "Night live", eftersom jag tillhör församlingen. Då gäller bibelversen:
Ni har fått för intet, så ge ock för intet. Det gjorde jag så gärna. Problemet var stressen och frågorna på de stora ämnen, som var föreslagna under några få minuter.
Problemet uppstod 19 och 30. Vi medverkande fick var sitt körschema med alla minuter angivna och fick veta, när vi skulle komma in och varifrån. Som om det varit en teaterföreställning. Det var bara ridån som fattades.
 
För 10 år sen var jag chockad av teologin och frågade varenda pastor jag kände:
 
"Tror du på bibeln? Vad är teologi?"
 
Inget som varit självklart för mig var självklart längre. Det var kaos inom mig. En av alla dessa pastorer från olika samfund, som fick min fråga bytte ut ordet "chockad", som jag tyckte jag var, mot omtumlad. Han ville ha lite balans på vad som hänt mig.
 
– Det är omtumlande.
 
Vad var det som var omtumlande? Jo, det var liberalteologin, som jag inget visste om förut. Det var detta med historisk-kritisk bibelsyn och sättet att tolka bibeln. Minsann att detta är omtumlande 10 år senare också och i min egen församling till och med.
Trollerikarlen som medverkade efter mig i programmet "Night live" var inhyrd för sin skicklighet eller av annan anledning. På hans Hemsida står det om bibeltrolleriet. Detta håller jag på att reda ut för mig själv och andra. Vad innhöll hans trollerilåda med en bibel och kortlek bland annat och vilka bibeltexter trollade han med?
 
Nej, jag skall inte skriva, att jag är chockad utan använda ett mildare uttryck då. Jag är omtumlad. Det gäller att kunna sin bibel, om man skall fatta var trollkonstnärerna hämtar sitt material. Pedagogiskt var det en värdelös bibelförkunnelse från Uppenbarelseboken bland annat. Den förkunnelsen förstörde resten av min påsk.
 
Så kom tisdagen och jag var lika obalanserad men förväntade mig ingen trovärdig bibelundervisning av Jonas Gardell. Där var jag förberedd i viss mån och fattar, att de måste följa ett körschema, när olika barn skulle komma in från olika håll och läsa obegripliga bibelverser ryckta ur sitt sammanhang.
 
Nu är det så att bibeln är vävd i ett stycke uppifrån och ända ner enligt mönstret givet av Gud. När mönstret var färdigvävt sa Jesus, att det är fullbordat. Detta var vid 9:e timman på dagen. Då brast förlåten i templet uppifrån och ända ner och vägen till Gud öppnades. Just genom korsets mysterium.
 
Visst det går att trolla med bibelverser både i en kyrka och via en TV- apparat. Kvar är stegen nerifrån jorden och ända upp eller uppifrån himlen och ända ner till jorden. Där vandrar änglar fortfarande precis som Jesus sagt och Jakob fick uppleva i en dröm. Jakob var på flykt undan döden men möttes av Herren Gud i en dröm – i ett nytt förbund. Jakob fick möta en ny framtid. Trolla med det den som kan! Försök att trolla bort sanningen om räddning från synd och död genom Jesu försoningsgärning på korset.
 
Försök men det kommer bara att bli ett enda fiasko!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: