På jakt efter gudsfruktan

Vi är väl många, som vill att det skall vara som det alltid har varit. Det skall stå, som det alltid har stått. Så kommer förändringarna. Sen kommer eventuellt viljan till anpassning. Är jag med på detta?
Gudsfruktan är vishetens begynnelse. Hur kan det bli fråga om en religion plötsligt? Men så blev resultatet i nya översättningen Bibel 2000 på ett par ställen och gudsfruktan och religion har samma ord i grekiskan.
 
Här kommer andra versen:
 
"Du döden för mig smakat
du mina synder bar
och över mig du vakat
i alla mina dar
Vad hade av mig blivit
om du ej handlat så
Om du ej nåd mig givit
jag måst i döden gå."
 
Nils Frykman skrev sången år 1876 efter E Perronets text år 1779 och här går skarven mellan Sv Kyrkans psalmer och frikyrkans lätta, glada melodier.
Jag jagar inte efter en religion i min hembygd i och med att Missionskyrkan revs, utan jag bara undrar  hur de trott före mina föräldrars tid i socknen och vad är det som gör att "folk" slutat fira gudstjänst.
 
Jag jagar inte någon enskild person utan letar bara efter var och när den så kallade teologin förändrades! Första Hemvändardagen till min hembygd var år 1999. Till den hade jag hittat skalden och tonsättaren Gunnar Wennerbergs omvändelse och rötter.  En glad och sprallig, begåvad student i Uppsala, som skrivit Gluntarna mötte Gud i Skara och blev omvänd. Och sången i hans liv blev så annorlunda.
 
Hans tonsättning av den 24:e psaltarpsalmen finns kvar inom mig sen juldagen, då släktingar spelade och sjöng:
"Gören portarna höga och dörrarna vida
att ärones konung att ärones konung
må draga därin må draga därin….."
 
Vadå konung? Vad är detta för krigsspråk, som har försvunnit ur gudstjänsten och inte skall användas enligt Gamla Testamentets texter längre?
Jag kommer, att använda Jonas Gardells bok "Om Gud" i mina Bloggar och jämföra hans olika gudar i Gamla Testamentets texter med min fader Davids Gud.
 
Min moders Gud var lite mer försynt och lågmäld.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: