Inkarnationen

En gång läste jag i en kristen tidning om en undersökning om vad som predikades i gudstjänsterna. Resultatet blev att det var så förutsägbart. Det var med andra ord ingen överraskning – inget som tog tag. Förutsägbart. Känn på det ordet. Inget spännande? "Det där har jag hört förut…"
Vad predikade alla präster och pastorer om i natt? Det blir ju mer och mer vanligt med julbön eller midnattsbön i stället för julotta i tidig morgonstund. Var det förutsägbart om barnet i krubban? Vem är han? Gör han någon skillnad i min vardag?
 
För säkerhets skull tog jag fram Bonniers Ordbok Lexikon för att se vad som står på ordet: inkarnation. Gissa om det var förutsägbart? Inte alls. Det står inget av vad jag tänkt mig skulle stå. Det står ett motsats exempel "han är inkarnationen av allt ont" "han är det onda personifierat – i honom finns allt ont samlat" jfr reinkarnation (slut citat).
 
I  ett Teologiskt lexikon är det förutsägbart för mig och några andra. Där står det om människoblivande och syftar på Jesus "köttblivande". "Inkarnation innebär att Sonen den andra personen i Treenigheten, har antagit mänsklig gestalt i Jesus Kristus." Slut citat
 
I bibeln står det, att Gud inte låter något ske utan att först ha talat om det. Är inte det förutsägbart? Gud hade och har meddelat i god tid vad som skulle ske. När det sen skedde var bara några få människor förberedda, som hade väntat intensivt på att det skulle bli av det som var sagt och lovat genom profeterna. När har dom namnsdag måntro Elisabet, Sakarias, Hanna och Simon? Idag är det Juldagen rätt och slätt. Ingen har namnsdag.
 
När tiden var inne sände Gud sin son.
Ordet blev kött och tog sin boning bland oss.
Nu är den välbehagliga tiden – nu är frälsningens dag.
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: