Orgelbyggaren

Det är många år sen, som jag mötte den gamle mannen och såg honom på ryggen i en tom Missionskyrka. Han befann sig i en svår livssituation, när hans älskade hustru hade dött och inget tycktes vara roligt längre. I sin ungdom hade han byggt en piporgel. Den hade också blivit gammal och tjänat ut i hans församling. Det var tid för en ny, bättre, större piporgel. Det kanske inte hade varit så roligt att följa nedmonteringen av ett av hans livsverk. Vad vet jag? Det är bara ett försök nu från min sida att tänka mig in i hans situation.
 
Den gamla orgeln blev till salu och blev köpt så småningom av andra. Det var inte så enkelt att montera upp en piporgel i en annan kyrka, så den gamle mannen fick komma och hjälpa till. Varje pipa skulle intoneras. Alla pipor skulle stämma tillsammans vare sig materialet var i trä eller metall. Den gamle mannen tycktes vara ett med sitt livsverk. Det var inget roligt att bli gammal och icke godkänd längre. Det var svårt, att få det att stämma i en annan miljö.
 
För mig blev det en bra upplevelse med tanke på alla olika medlemmar i en kristen församling, som skall intoneras och ljuda tillsammans. Så många olika pipor det finns i en kyrkorgel! Så många olika register och manualer! Så många olika personligheter det finns i en församling, som skall stämmas efter grundtonen från himlen!
 
Vi närmar oss jul och i bibeln finns det många, många personer, som blivit stämda efter himlens grundton – enskilda personligheter som ljuder rent och klart tillsammans generation efter generation från plats till plats genom budskapet i texterna. Tidlöst och i Guds tid.
 
"När tiden var inne sände Gud sin son….."
 
"Han kommer till sörjande hjärtan och livet får annan gestalt….
 
Var glad, var glad, var glad i din herre och Gud….."

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Orgelbyggaren”

    1. Tänkvärt i denna natt också då vi fått en extra timma. Rose-Marie, du har inte tyckt om att jag följt männens bloggar och strider om vem som tolkar mest rätt i bibeln. Det är inte uppbyggligt!

      Idag finns Nehemja med i de föreslagna bibeltexterna. Han var man och tog sitt ansvar!
      Kl 4.27 den 27 oktober 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: