Nutid, dåtid och framtid

Vem var 2611?
Den frågan ställde jag i min Blogg den 6 september och sen dess har alla dessa två tusen anonyma döda patienter fått en gemensam gravsten.
Som ett slags upprättelse. Det är nutid. Det är dåtid, att jag som 20-åring fick inblick i deras tragiska situation. Det är ingen framtid utan bara en vacker begravningsplats strax bakom den så kallade stormavdelningen. Det finns tydligen en annan ingång till kyrkogården också, som jag inte upptäckt ännu.
Om den begravningsplatsen kommer det aldrig att bli någon strid. Det är det däremot om Abrahams gravplats. Oavsett att han dog och begravdes för flera tusen år sen. Detta är märkligt. Eller är det inte märkligt alls för vissa anhöriga? Jag kanske måste vara anhörig för att förstå striden om den dödes Abrahams begravningsplats?
 
Nu har jag en orienteringstavla för min egen del. Jag vill veta var jag är i tiden och det är nästan det enda positiva, som står beskrivet om mig i min sjukjournal från år 1956. Det står, att jag är orienterad.
 
Abraham vandrade ut ur ett sammanhang och en släkt som dyrkade solen och månen det skapade framför skaparen. Det går att studera olika folkslags gudsdyrkan under olika tider. Abram som han kallades först och vars namn finns på de gamla stentavlorna fick ett tilltal av Herren Gud att gå därifrån mot en okänd framtid. Det som förväntades av honom var, att han skulle tro bara. Ändå blev han mycket rik under vandringens gång. Och respekterad av andra folks kungar. Hans stora problem var vem som skulle få ärva alla hans rikedomar.
 
Det här med arv är ju alltid ett problem. Det var det då också. Största problemet var, att han närmade sig 100 årsdagen och inte hade fått några barn med sin hustru Sara. Kan någon annan ärva en tro? Det var ju tron på Herrens ledning han levt av hela sitt liv under alla vandringar kors och tvärs. Hur skulle vi kunna klara oss utan kartor? Dåtiden går att följa genom alla platser som Abraham och Sara stannade till på. Nutiden går att följa genom arvingarnas strider om Abrahams gravplats bland annat. Vi kan till och med strida om Abrahams tro. Vad är rätt tro på Herrens ord och vad är fel tro.
 
Visst är detta märkligt! Abraham och Sara fick till slut genom ett löfte av Herren Gud en son Isak. Det var absolut biologiskt omöjligt. Det var övernaturligt.
Innan dess tog Sara till den tidens sed och gav sin man åt sin tjänstekvinna Hagar för att hon skulle föda en arvinge. Och hon födde Ismael.
 
Detta blev ett vägskäl för alla tiders vandrare. Det blev två olika vägar att vandra in på – två obegripliga vägar. Den ena vägen går mot det okända under Herrens Guds ledning. Den andra vägen går mot det kända med instinkter som ledstjärna – stundens ingivelse. Båda vägarna går mot döden till slut. Trons väg leder till evigt liv i gemenskap med Herren Gud. Och innan dess ett liv i frihet under Guds stjärnhimmel, när det är mörkt runt omkring.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Nutid, dåtid och framtid”

 1. 17 dec. 2009 skrev jag detta. Idag är det den 7 augusti 2016.
  Min mentor Rose-Marie Harrysson hade ett stort jobb på grund av min okunskap i datavärlden. Jag klarade att trassla till det gång på gång, när vi måste byta plats i rymden.

  Tack gode Gud för all hjälp jag fått genom Rose-Marie! Du, RM, öppnade första bloggplatsen trots att jag sagt ”nej” två gånger. Jag var så rädd för mig själv och min spontanitet! Tänk, om jag skriver något dumt?

  Nu är jag rädd för ålderns alla upprepningar…
  Jag har ju ingen aning om vad jag skrev igår ens! Jo, än minns jag. Om jag blir missuppfattad. Då gör jag om försöket. Jag anser själv att jag utvecklats trots all glömska. Det jag fått inpräntat i mig som ung sitter där:

  Jesus delar inte sin ära med någon annan. Han har gjort allt som måste göras för att rädda oss för nuet och framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: