Psykiatri och teologi

Inget svar är också ett svar. Jag har ett blogginlägg, som jag kallat ”Tyst mobbning”. Det förekommer i kyrkliga sammanhang.
Det går att låta bli att fråga och låta bli att kommentera någons inlägg. Det går att vara ärlig och tala om att man inte förstår inlägget. Jag vet om, att jag pratar eller skriver om olika ämnen samtidigt. Det blir rörigt.

”Av barn och dårar får man veta sanningen.”

Det är bara bibeln, som har så radikala uttryck. Inom psykiatrin är det en stor finkänslighet och andra uttryck. Inom kyrkliga kretsar är det ofta prat bakom ryggen.

I förra inlägget gav jag en länk till ”Silvernyckeln”. Detta har inget med nyandlighet att göra. Detta var inget om att eventuellt bära ett smycke med symbol åt det oculta.
Det är bara så enkelt, som att jag har intresse för livets ord, som Johannes beskriver det i Nya testamentet. Dessutom har jag intresse av psykiatrisk vård, när patienter har varit i kontakt med Livets Ord och andeutdrivning genom tungotal.

Silvernyckeln har blivit ett smycke i silver och är en kopia av en bältesnyckel, som används inom psykiatrisk sjukvård. Mina jämnåriga f.d. kollegor och arbetsterapeuter tror inte att bältesläggning förekommer nu.
”Talar vi om 50-tal nu,” sa en god vän till mig i ett telefonsamtal igår. Jag vet om att utställningen: ”En annan tid” skall finnas i Skåne i höst. Därför ringde jag upp henne.

Om ingen ställer en fråga till mig, hur skall jag då kunna svara på vad jag menar med mitt inlägg? Som det är nu har jag fått olika länkar till olika pastorers inlägg i min statistik. Bra bloggar. Men vad är frågan till mig i 568 t.ex.? Vad det gäller den smala vägen, så har jag fått foton från Israel på vackra, smala vägar. Vägen är en viktig metafor för mig. Egypten är en annan viktig metafor för mig. Vatten en annan.

”Vattnet stod som en mur till höger och vänster om Israels folk, så frälste HERREN på den dagen…” fritt citat ur minnet. Frälsning och räddning är inte synonymt. Den som fallit i vatten och håller på att drunkna kan bli räddad. Den som tror på Jesus kan bli frälst och bevarad och slutfrälst på domens dag.

Teologi på begriplig nivå

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: